Pas ve korozyon arasındaki fark
  • 8170
  • 0

Pas ve korozyon arasındaki fark

“Pas ve korozyon arasındaki fark nedir ?” diye sorduğunuzda genellikle demir üzerinde oluşan oksitlenmeye pas, demir dışındaki diğer metallerde (çelik, çinko ve benzeri) oluşan oksitlenmeye ise korozyon adı verilir cevabını almış olabilirsiniz.

Paslanma ile korozyon arasındaki farkı daha iyi anlayabilmeniz için tam olarak korozyonun ne ifade ettiğini bilmeniz gerekir. Bu sebepten dolayı ilk olarak korozyon ile ilgili tüm detayları paylaşmak istiyoruz.

Korozyon

Çok kısa bir özet ile “Korozyon nedir ?” sorusunu cevaplayalım.

Korozyon nedir: Günlük hayatta kullanılan malzemelerin (genel olarak metallerin) çevresi ile belirli bir zaman aralığında girmiş olduğu tepkimeler sonucunda bozunmaya başlamasıdır.

Şöyle bir etrafınıza bakın. Hangi metalleri görüyor sunuz ? Bu makaleyi yazan ben demir, bakır, çelik ve aliminyum metallerini görmekteyim. İşte o metallerin su, hava (oksijen içerirler) ile ya da dış etkenlerden (asidik kimyasallar, tuzlar ve benzerinden) dolayı (temas etmeleri sebebi ile) fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybetmeye başlamasına korozyon ismi verilir.

Teknik anlamda korozyon

Hava ve su içerisinde oksijen bulunur. Tabii bazı asidik kimyasallar ve tuz içerisinde de. İşte oksijenin oksitleyici bir madde ile oksitlenmesi sonucu (elektriksel ve kimyasal süreçler bir arada gerçekleşir) meydana gelen oksitlenmeye korozyon adı verilir.

Hemen bir oksitlenme tepkisini sizlerle paylaşalım. Aşağıdaki denklemde 1 demir atomu ile 1/2 oksijen atomu tepkimeye gidiyor. Ve demiroksit yani oksitlenme oluşuyor. Bu tepkime meydana gelirken de ısı açığa çıkıyor.

Demirin Yanma Tepkimesi
Demirin Yanma Tepkimesi

Pas

Pas ve korozyon arasındaki farkı öğrenmek için bu makaleye giriş yaptığınızı biliyoruz. Aslında korozyon geniş bir tabir pas ise onun altında bir tabir olarak özetlenebilir. Günük hayatınızda rengi sarıya, kırmızıya ya da kahverengiye dönmüş demir metalini mutlaka görmüşsünüzdür. İşte o demir metalinin o hale gelmesine paslanma adı verilir. Ama aynı zamanda da korozyona uğramış diyebilirsiniz.

Paslanma ile korozyon arasındaki fark

7’den 70’e herkesin anlayabileceği bir cümle ile paslanma ve korozyon arasındaki farkı tanımlayalım. Dışarıda oluğunuzu düşünün. Yolda yürüyorsunuz. Bir inşaatın önüne bırakılmış inşaat demirleri mevcut. Demirin rengi ise kahverengi. Siz ona şöyle bir cümle kurarsınız.

İnşaat demiri paslanmış.

Aynı yerden bir kimyager ya da metalurji uzmanı geçtiğinde ise şu cümleyi kurar.

Zamanla demir atomu havadaki ve yağan yağmur içerisindeki oksijen ile kimyasal tepkimeye girmiş. Koruması alınmadığı için de demir atomu ile oksijen arasında yavaş yanma oluşmuş. Oksitlenme oluşmuş. Korozyona uğrayan demir metali aşınmaya başlamış. Yakında çürür. Bu demir tasarım amacına ulaşamaz. İnşaatta kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Prof. Dr. Ali Fuat Çakır anlatıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Ali Fuat Çakır’ın korozyon ile ilgili yazmış olduğu ve çok değerli olan KOROZYON:İNSANLIK İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP TABİİ BİR OLAY makalesini .pdf formatında sitemize ekliyoruz. Kesinlikle bu yazıyı baştan sona dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ederiz. Korozyon kelimesi üzerine tıklarsanız direk tarayıcı üzerinden okuyabilirsiniz. Dilerseniz de indir butonuna tıklayarak bilgisayarınız ya da telefonunuz üzerinden okuyabilirsiniz.

Pas Sökücü OK-151

Aşağıdaki video ile konsantre pas sökücü OK-151 ile pasın nasıl söküldüğünü detaylı bir şekilde izleyebilirsiniz.

Pas Sökücü OK-151

Aklınıza takılan sorular olur ise yorum alanından yazabilirsiniz.

YORUM BIRAKIN

Yorumunu 24 saat içerisinde cevaplanacaktır.


BİLGİ ALIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ister misiniz ?

BİZİ ARAYIN
SON YAZILAR
EN ÇOK GÖRÜNTÜLENLER
ÖZKİMSAN

Özkimsan Endüstri Kimyasalları Konsantre Sökücüler

Özkimsan Endüstri Kimyasalları © Copyright 2016 - 2024